Jungle Cruise
Jussi U. Pellonpää, To, 29/07/2021 - 20:15

Elokuva

1916, muutama vuosi ennen ensimmäisen suuren sodan alkua. Monitaitoinen brittitohtori Lily Houghton (Emily Blunt) matkaa assistenttiveljensä MacGregorin (Jack Whitehall) Brasilian Amazonille tarkoituksenaan löytää mystinen Elämän puu, joka mullistaisi lääketieteen suurimmatkin saavutukset. Kuskikseen viidakon vaarallisille jokireiteille Lily vuokraa omapäisen ja kyynisyyteen taipuvaisen kapteeni Frank Wolffin (Dwayne Johnson) ja tämän romuttamovalmiin laivan La Quillan. Sademetsät ovat täynnä vaarallisia eläimiä, primitiivisiä heimoja ja vielä niitäkin oudompia ilmestyksiä, mutta suurimman uhan retkelle saa aikaan saksalainen retkikunta epäkelvon ja kieron prinssi Joachimin (Jesse Plemons) johdolla, joka niin ikään haluaa valjastaa puun tarjoamat voimat oman valtakuntansa käyttöön hinnalla millä hyvänsä.

Aivan kuten megamenestyneen Pirates of The Caribbean -elokuvasarjan, myös Jaume Collet-Serran ohjaaman Jungle Cruisen taustalla on Disneyn huvipuiston suosittu houkutin. Ja aivan kuten sen ensimmäisen Piraatti-seikkailunkin (Mustan helmen kirous, 2003) tapauksessa, lopputulos on mitä viihdyttävin ja mukaansa tempaavin. Suuren seikkailun paluu, voisi jopa innostuksensa ilmaista.

Glenn Ficarran ja John Requan käänteikäs käsikirkoitus ei yritäkään peitellä taustalla vaikuttavan seikkailuelokuvien klassikon Afrikan kuningatar (1951), jossa niin ikään seilattiin Humphrey Bogartin ja Katharine Hepburnin mukana viidakossa saksalaisten takaa-ajamina, vaikutusta. Myös Vihreän timantin metsästys (1984) ja vaikkapa Muumio (1999) sekä Indiana Jonesin suuret seikkailut tulevat muutamaankin kertaan mieleen. Ja mikäs siinä lainatessa, jos materiaali on näinkin hyvää, läppä laadukasta ja käänteet parhaimmillaan huiman jännittäviäkin. Toiminta- jännitys ja kauhuleffoissa (Ottolapsi (2009), Liam Neesonin kanssa tekaistut Unknown (2011), Non-Stop (2014), Run All Night (2015) ja The Commuter (2018) sekä terhakka Jaws-pastissi The Shallows (2016)) kannuksensa hankkineen Collet-Serran tausta näkyy hyvin, tanakka ohjaus ei suuremmin jätä suvantovaiheita, vaan kunnioittaa edellä mainittuja adventure-aatelisia hauskasti rakennetuilla toimintajaksoilla ja niitä seuravilla ketjureaktioilla. Vaikka hetkittäin efektiryhmän luomat visiot menevätkin jo pelottavan ja ahdistavan puolelle, Jungle Cruise on mitä rennoin retki seikkailun ytimeen koko perheelle.

Emily Bluntin ja Dwayne Johnsonin synkka on kohdillaan, pari ottaa vaivatta tilan haltuun ja onnistuvat tuottamaan efektiraskaaseen seikkailuun myös aimo annoksen aitoja tunteita. Paksulla aksentilla kuiskiva Jesse Plemons huvittaa katalana esi-natsina ja aina mainio Paul Giamatti nappaa irtopisteet venkulana satamamestari Nilona. Edgar Ramirez on Aquirre, kirouksen vangiksi vuosisatoja aiemmin jäänyt espanjalainen konkistadoori.

Yhteenveto

Hyväntuulinen ja perinteitä kunnioittava megaseikkailu, jossa piisaa hauskan huumorin lisäksi myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016