Next Goal Wins
Jussi U. Pellonpää, Pe, 05/01/2024 - 07:11

Elokuva

Vuonna 2001 Amerikan Samoan, Yhdysvaltain territorio Polynesiassa, jalkapallojoukkue kärsi Australialle 31-0 tappion, joka on suurin häviölukema FIFAn koko historiassa. 13 vuotta myöhemmin on jälleen karsintojen aika, mutta nyt joukkueen johto tekee ratkaisevan siirron ja antaa valmennusvastuun uransa kanssa kiikunkaakun tasapainottelevalle hollantilaisamerikkalaiselle Thomas Rongenille (Michael Fassbender). Siitä alkaa lyhytpinnaisen ja helposti huikkaan turvautuvan valkun ja eripuraisen pelaajaporukan matka matsiin, joka lopulta onkin maalista poikki.

Uusi-Seelantilaisen vääräleuan Taika Waititin (What We Do in the Shadows, 2015), Thor: Ragnarök (2017), Jojo Rabbit (2020), Thor: Love and Thunder (2022)) Next Goal Wins kuvattiin jo vuonna 2019, mutta Foxin ja Disneyn fuusioituminen ja uusintakuvaukset (Will Arnett korvasi seksirikossyytteiden keskelle joutuneen Armie Hammerin) siirsivät sen ensi-illan vasta vuodelle 2023.

Next Goal Wins on perussymppis komediadraama urheilun maailmasta, joka seuraa lajityypin käänteitä ilman sen suurempia yllätyksiä. Kuten sporttileffoisa niin usein, myös nyt lahjattomasta rupusakista kasvaa lopulta itseensä uskova joukkue ja elämänsä suunnan kadottanut valmentaja löytää tarkoituksen viimeisestä mahdollisesta paikasta. Vaikka kehystarina ja sen kuljetus ei omaperäisyydellään häikäisekään, matsi on kuitenkin paikoin hillittömän hauska ja suurella sydämellä pelattu. Rakenteessa on paljon samaa kuin Ron Underwoodin vuonna 1993 ohjaamassa mainiossa elokuvassa Kelkkajengi (Cool Runnings), joka kertoi Jamaikalaisen kelkkailujoukkueen matkasta Calgaryn talviolympialaisiin 1988 muualta tulleen valmentajan (roolissa loistava John Candy) johdolla. Perustarinan rinnalla kulkee myös hieno ja koskettava kasvukertomus Jaiyah Saeluasta, samoalaisittain fa´fafinesta, ensimmäisestä muunsukupuolisesta henkilöstä, joka koskaan on pelannut FIFA:n järjestämissä otteluissa. Waititin ja Iain Morrisin kirjoittaman Next Goal Winsin taustalla on paitsi tositapahtumat, myös Mike Brettin ja Steve Jamisonin ohjaama samanniminen upea dokumenttielokuva vuodelta 2014.

Viimeksi jääkylmänä ammattitappajana David Fincherin The Killerissä nähty Michael Fassbender on koko tarinan sydän ja sielu. Vaivatta hahmoon kuin hahmoon ja genreen kuin genreen sujahtava näyttelijä todistaa jälleen kerran repertuaarinsa laajuuden tulisieluisena Rongenina, jonka purkaukset ja rutikuiva sarkasmi ovat koomisia huippuhetkiä. Hyvää työtä tekee myös Kaimana transhenkilö Laiyahina. Elisabeth Moss on Rongernin ex-vaimo ja Will Arnett tämän uusi miesystävä, kumpikin futispolitiikan isoja kihoja. Ohjaaja Waititi avaa itse elokuvan rikkomalla neljännen seinän samoalaisena pappina, joka pohjustaa tulevaa suoraan katsojalle.

Yhteenveto

Next Goal Wins ei ihmeitä tarjoa, mutta eipä sen ole tarkoituskaan. Ratkaisevan ottelun viimeiset hetket saavat silti yleisön nousemaan ylös ja hurraamaan suosikeilleen.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016