Thor: Love and Thunder
Jussi U. Pellonpää, Ke, 06/07/2022 - 20:20

Elokuva

Avengersien loppupelin ja ikipahan Thanosin kukistumisen jälkeen Thor (Chris Hemsworth) on liittynyt Guardiansseihin pelastellen moninaisia galakseja, mutta se, mitä Ukkosen jumala lopulta kaipaa, on vain lepo ja sisäistä rauha. Paluu maapapallolle tulee kuitenkin ajankohtaiseksi, kun Tellukselle parkkeeratun ja sen myötä turistikohteeksi muuttuneen Uuden Asgardin kuningas Valkyrie (Tessa Thompson) joutuu hengenvaaraan. Siitä pitää huolen kaikille Jumalille kaunaa kantava ja nimensä mukaisesti nämä hengiltä haluava Gorr The God Butcher (Christian Bale). Taistoon Gorria vastaan liittyy yllättäen myös hurjan muodonmuutoksen kokenut Jane Foster (Natalie Portman), Thorin entinen rakastettu.

Marvelin supersankarisaaga piristyi huomattavasti, kun puikkoihin hyppäsi Uusi-Seelantilainen Taika Waititi (mm. What We Do In The Shadows (2014), Jojo Rabbit (2019)), joka ohjasi maanmainion Thor: Ragnarök -elokuvan vuonna 2017. Marvelin isopomo Kevin Feigekin ihastui neropatin uniikkiin kädenjälkeen ja hersyvään huumoriin siinä määrin, että uusi keikka samojen hahmojen kanssa pukkasi tuota pikaa. Pienen virusepidemian vuoksi hiukan holdissa ollut Thor: Love and Thunder, Marvelin Kinemaattisen Universumin 29. elokuva, saa nyt ensi-iltansa, ja sehän toimii vallan loistavasti.

Välillä varsin vakaviksi menneet Marvelit saavat aivan uuden annoksen adrenaaliinia tehokkaasti tykitetyistä tehosteista sekä rennosta huumorista ja leukailusta, jotka pitävät paikoin valloittavan romanttisen komedian ja vaahtosuisen seikkailun symbioosin mahtipontisesta jykevyydestään huolimatta hilpeän poikamaisena. Waititin ja Jennifer Kaytin Robinsonin käsikirjoituksen pohjana toimii Jason Aaronin kaksi erillistä Thor -sarjakuvaa sekä tietenkin yhden Marveleiden isän, Stan Leen luomat hahmot.
Vaikka alituinen hetulointi onkin paikoin vähällä heittää koko keikan läskiksi, tasapaino komiikan ja traagisempien tapahtumien välillä säilyy hienosti loppuun asti. Ja kun Marvel-leffasta on kyse, penkissä kannattaa pysyä aina viimeiseen frameen asti.
Visuaalisesti Thor: Love and Thunder on upeaa katsottavaa, värien käytöltään kekseliäs superseikkailu, jossa sävykäs tyylikeino tukee oivaltavasti myös tarinaa.

Salilla vinhasti viihtynyt Chris Hemsworth on fyysisesti kovimmassa tikissä kuin koskaan ja muskelilla onkin homma hallussa täydellisesti. Natalie Portman tekee paluun ruotuun, ja saakin varsin vahvan osan Mighty Thorina, jolla on taito myös käyttää Mjölnir-vasaraa. Christian Bale rakentaa arpisesta Gorristaan yhden Marvelin parhaista pahiksista antaen koston liekin korventamalle hirviölle myös persoonan, jonka motiivit ovat lopulta sangen inhimillisiä. Ohjaaja Waititi jatkaa kronikoitsija Korgin roolissa ja vanha gladiaattori Russell Crowe yllättää hillittömällä aksentilla varsin itseriittoisen Zeus-jumalan roolissa.

Ensi vuonna kolmannen oman elokuvansa saavat Guardiansit, eli Star-Lord (Chris Pratt), Dax (David Bautista), Nebula (Karen Gillan), Mantis (Pom Klementieff), Rocket (Bradley Cooper) sekä Groot (Vin Diesel), jäävät harmittavasti vajaakäytölle, mutta tuovat lyhyellä visiitillään kuviin oikeanlaista asennetta. Oman hilpeän lisänsä porukkaan tuo jo Ragnarökistä tuttu, Asgradin tapahtumia rekonstruoiva teatteriryhmä, jossa komeljanttareina toimivat Matt Damon (Loki), Luke Hemsworth (Thor), Sam Neill (Odin) sekä uutena tuttavuutena Melissa McCarthy Helan roolissa.

Yhteenveto

Thor: Love and Thunder on Marvelin magiaa parhaimillaan, silkkaa popkornia ja hillitöntä hubaa koko rahan edestä.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016