Ocean`s 8
Jussi U. Pellonpää, Ti, 26/06/2018 - 18:07

Elokuva

Pitkään ei Las Vegasissa muutamankin huippukeikan junailleen Danny Oceanin sisko Debbie Ocean (Sandra Bullock) ehdi linnareissun jälkeen kaidalla kulkea, kun on jo keikka mielessä. Temppu ryöstää 150 miljoonan dollarin arvosta timantteja on haastava kenelle tahansa, mutta varastaa ne keskellä vuoden suurinta mediatapahtumaa Met-gaalaa ja vielä huippusuositun näyttelijättären Daphne Klugerin (Anne Hathaway) kaulasta, vaatii vallan erikoisen joukon konnia. Sellaisen kuin Lou Miller (Cate Blanchett), kultaseppä Amita (Mindy Kailing), katukonna Constance (Awkwafina), trokari Tammy (Sarah Paulson), hakkeri Ysipallo (Rihanna) ja varsin omalaatuinen muotisuunnittelija Rose (Helena Bonham Carter).

Danny Oceanin tarina alkoi jo vuonna 1960 Frank Sinatran toimesta, kun vanha sinisilmä kokosi kuuluisan rottalaumansa (Dean Martin, Sammy Davis Jr. ja Peter Lawford) Lewis Milestonen elokuvaan Kovat kaverit (Ocean`s Eleven). Juttu jatkui neljä vuosikymmentä myöhemmin, kun Steven Soderbergh päästi irti oman konnajenginsä elokuvassaan Ocean`s Eleven - korkeat panokset (2001), jonka kärjessä hurmasivat George Clooney, Brad Pitt ja Matt Damon. Keikka oli sen verran menestyksekäs, että se poiki kaksi jatko-osaakin (Ocean`s Twelve, 2004 ja Ocean`s Thirteen, 2007). Ja kuten nykyään niin on tapana, eihän menestysreseptiä voida tälläkään kerralla jättää hyödyntämättä.

Gary Rossin (Onnellisten kaupunki (Pleasantville, 1998), Nälkäpeli (2012), Free State of Jones (2016) ohjaama ja Olivia Milchin kanssa käsikirjoittama Ocean`s 8 lähtee liikkeellä samalla perustalla kuin Paul Feigin Ghostbusters (2016) parin vuoden takaa, eli korvaa kaikki tärkeimmät mieshahmot naisnäyttelijöillä. Ja juuri kun ehditte ajatella, että kyseessä on jälleen yksi tylsä ja turha remake, iloksenne ilmoitan, että eipäs, vaan hauska ja mainiosti näytelty, nokkela ja kirpakka jännärikomedia, jossa piisaa käänteitä ja mutkia. Yleisote on tietenkin tuttu jo kolmesta aiemmasta huumorihuijauksesta, Daniel Pembertonin svengaavan musiikin tahdittaessa lunkilla läpällä louskuttavaa veijarointia aina alkupuolen rekrytointitilaisuudesta ja fiksusti parhaat palat ylläreiksi jättävästä suunnittelusta aina monimutkaisen puhalluksen toteutukseen. Vaikka pääpaino onkin viihteellisellä vedätyksellä, taustalla kulkee fressi ja paikoin ilkeämpikin kommentaari naisen asemasta maailmassa, ja varsinkin Hollywoodissa, joka pinnallisuuden turhuuksien tyyssijana saa niin ikään myös kelpo ryöpytyksen niskaansa. Eigil Bryldin kamera tavoittaa hämärät huoneet ja kirkkaan glamourin komeasti ja Juliette Welflingin eläväinen editointi nivoo kokonaisuuden energiseksi elämykseksi.

Kaikki roolit on onnistuttu täyttämään juurikin osiinsa sopivilla näyttelijöillä, mutta keulille nousee silti tasavahva trio Oscar-palkittua potentiaalia. Sandra Bullock on konnien coolina kärkenä terävän lakoninen ja Cate Blanchett eturivissä yhtä lailla hirtehisen tylysti totuuksia laukova Lou. Huikein veto on Anne Hathawayn rooli nokkavana ja arvonsa tietävänä Daphnena, jonka osassa moneen taipuvainen nainen heittää itsensä satiirin sapelin silvottavaksi erinomaisen onnistuneella efektillä. Tärkeinä palasina kieroa peliä paikkansa pitävät myös Mindy Kalling, Sarah Paulson, Awkwafina ja jopa laulajalikka Rihanna. Helena Bonham Carter tykittää täysillä Rosena, jonka kehittelemillä asusteilla on oma osansa tapahtumaketjua. Miehillekin on jätetty toki tilaa, tosin vähän, mutta kuitenkin. Richard Armitage on liskomainen taidediileri Claude Becker ja James Corden vakuutustutkija John Frazier, jolla on aiemminkin piisannut töitä Oceanin suvun kanssa. Soderberghin trilogiasta tutut, Elliot Gouldin taustasäätäjä Reuben ja Shaobo Qinin kuminen akrobaatti Yen, piipahtavat myös kuvissa. Pitkästä rivistä oikeita julkkiksia voi bongata ainakin Voguen päätoimittaja Anna Wintourin, näyttelijä Katie Holmesin, tennistähdet Maria Sharapovan ja Serena Williamsin, tv:stä tutut Kim Kardashianin ja Kylie Jennerin sekä supermalli Heidi Klumin.

Yhteenveto

Kokeiltu ja hyväksi havaittu konsepti toimii yhä. Sutjakasti kulkeva ja viileästi viihdyttävä keikkakuva.

 

 

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016