Alkuperäinen nimi: 
Operation Fortune: Ruse de Guerre
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
114
Operation Fortune: Ruse de Guerre
Jussi U. Pellonpää, Pe, 03/02/2023 - 07:06

Elokuva

Orson Fortune (Jason Statham) on kovissa liemissä keitetty superagentti, joka ei kaihda likaisimpiakaan keinoja suorittaakseen vaarallisia tehtäviään. Kun ökyrikas asekauppias Greg Simmonds (Hugh Grant) saa käsiinsä Ukrainalaisen mafian varastaman, uuden tappavan teknologian, pyytää brittihallituksen Nathan Jasmine (Gary Elwes) Fortunen apuun, sillä pelissä on koko maailman tulevaisuus. Pitkin hampain Fortune lyöttäytyy yhteen kollegoidensa Sarah Fidelin (Aubrey Plaza) ja Bugzy Malonen (J.J. Davies) kanssa suunnitelmana rekrytoida Simmondsin ihailema moniongelmainen Hollywood-tähti Danny Francesco (Josh Hartnett) mukaan juoneen.

Guy Ritchien Operation Fortune: Ruse de Guerre on omanlaisen kädenjälkensä hallitsevan brittiohjaajan Bond-pastissi, jossa on enemmän kuin ripaus myös Mission Impossibleja mukana.

Kahden viimeisimmän elokuvansa jälkeen, venkula The Gentlemen (2019) ja synkkä Wrath of Man (2021), Ritchie lienee ottanut rennommin ja loman kannalta, koska Ivan Atkinsonin ja Marn Daviesin kanssa kirjoitettu Operation Fortune: Ruse de Guerre tuntuu hiukan välityöltä. Rymistely on toki tuotantoarvoiltaan kaikin puolin kunnossa, toimintajaksoissa tehoa ja tylyyttäkin, mutta kokonaisuudesta puuttuu se jokin, joka nostaisi sen suoraan esikuviensa rinnalle.

Juonikuvio kierrättää agenttiarjen kliseitä ja mutkia ilman sen suurempaa omaperäisyyttä, ymppää mukaan tutut petturit ja yllätyskäänteet, ja kun vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa koko keikan ajaksi, eivät Ritchien fanit sen suuremmin tulekaan pettymään. Toimintafriikeille tiedoksi, että väkivaltaa on toki runsaasti, mutta Bondien tapaan se on varsin veretöntä. Ritchien seuraava elokuva, sotajännäri The Covenant, tähtenään Jake Gyllenhaal, saa ensi-iltansa jo huhtikuussa.

Ohjaaja on löytänyt Jason Stathamista hyvän muusan laserintarkasti editointipöydässä kasatuille elokuvilleen, onhan kaljupäinen karpaasi Ritchien elokuvissa mukana jo viidettä kertaa. The Stath on kuin luotu superagentti Orson Fortunen rooliin ja eikä ohi ammu myöskään Hugh Grantin hilpeästi michaelcainemainen asediileri Simmonds. Aubrey Plaza tuo mukaan pirteyttä ja tehokas energiaa, J.J. Davies lisää fyysisyyttä ja Gary Elwes muutamankin hymyn operaatiota johtavana Nathanina. Sivummalla nähdään muun muassa brittiveteraani Eddie Marsan hallituksen edustajana sekä Peter Ferdinando vihollisen pahimpana torpedona Mikena. Josh Hartnett ottaa Hollywood-diiva Franvcescon roolin haltuun kiitettävällä itseironialla.

Yhteenveto

Operation Fortune: Ruse de Guerre on helposti katseltava ja nieltävä välipala, hyvin tehtyä viihdettä, jolle pedataan jatkoakin.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016