Alkuperäinen nimi: 
Richard Jewell
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
131
Richard Jewell
Jussi U. Pellonpää, To, 20/02/2020 - 19:56

Elokuva

On vuosi 1996 ja Atlantan Olympialaiset täydessä vauhdissa. Vartijana kisoissa toimiva Richard Jewell (Paul Walter Hauser) jahtaa humalaisia juhlijoita, mutta löytää konserttiteltan takaa epäilyttävänä repun, joka osoittautuu pommiksi. FBI-agentti Tom Shawn (Jon Hamm) ja ystävänsä Dave Dutchessin (Nico Nicotera) avulla Jewell saa siirrettyä yleisön pois vaarallisimmalta alueelta juuri ennen kuin pommi räjähtää, tappaen kaksi ja vahingoittaen lukuisia ihmisiä. Hetkessä suuremman katastrofin toiminnallaan estänyt Richard on julistettu sankariksi, mutta FBI tekee nopeasti päätelmän, että aiemmin siinä onnistumatta poliisiksi pyrkinyt mies on itse aiheuttanut koko murhenäytelmän päästäkseen paistattelemaan julkisuudessa juhlittuna. Profilointiin uskoo myös Atlanta-Journal Constitution-lehden uutishaukka Kathy Scruggs (Olivia Wilde), joka ei jätä kiveäkään kääntämättä todistaakseen väitteensä oikeiksi. Richardin avuksi tulee tuttu lakimies Watson Bryant (Sam Rockwell), mutta tie maineen puhdistukseen on pitkä ja mutkikas, kun vastassa on kasvojensa menetystä kaikin keinoin kaihtava lehdistö ja Liittovaltion poliisi.

2010 vuoden jälkeen tosipohjaisten jenkkisankareiden tarinoiden parissa viihtynyt ikoninen Hollywood-legenda Clint Eastwood jatkaa valitsemallaan tiellä. Siinä missä 15:17 Pariisiin (2018) oli huti ja floppi, American Sniper (2014) toimi erinomaisesti ja Sully - Uroteko Hudson-joella (2016) oli peruspätevä, uusin, Richard Jewell, asettuu jonnekin jälkimmäisten välimaastoon.

Eastwoodin 41. ohjaustyö kertoo paikoin kontroversiaalein keinoin Amerikkalaisesta mediakäyttäytymisestä, siitä, miten lehdistö ja televisio voivat olemattomin todistein pilata ihmisen elämän jahdatessaan hyeenan lailla pelkästään myyviä lööppejä. Eastwoodin tyyli ja taito on yhä tallella. Miehen tapaa tehdä elokuviaan voisi kuvata taloudelliseksi, sillä yhtään turhaa kuvaa tai edes ottoa ei lopputuloksessa näy, esillepanon ollessa muutenkin kaikesta turhasta riisuttu. Kokonaisuutena Richard Jewell on kelpo kuvitus pienen ihmisen oikeudenmukaisesta taistelusta valtakoneistoa vastaan, vaikka kaikkia keinoja tarinan välittämiseksi ei yleisesti ole tässä tapauksessa hyväksyttykään.

Eniten porua Yhdysvalloissa elokuva herätti esittäessään, että Kathy Scruggs olisi tarjonnut seksiä FBI-agentille saadakseen tietoja Jewellin tapauksesta. Scruggs ei itse voi enää puolustautua, sillä journalisti kuoli lääkkeiden yliannostukseen vuonna 2001. Vuonna 2007, vain 44-vuotiaana edesmennyt Richard Jewell käräjöi vuosia eri medioita vastaan saaden huomattavia korvauksia, mutta tahrattua mainetta ei ikinä saatu miehen mielestä täysin palautettua, vaikka lukuisista muistakin terroriteoista tuomittu Eric Rudolph tunnustikin attentaatin.

Richard Jewell pohjaa Marie Brennerin kirjoittamaan Vanity Fair -lehden artikkeliin American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell ja lähdemateriaalina on käytetty myös Kent Alexanderin ja Kevin Salwenin kirjaa The Suspect: An Olympic Bombing, the FBI, the Media, and Richard Jewell, the Man Caught in the Middle, joiden pohjalta tarinan valkokankaalle on adaptoinut Billy Ray. Pääkuvaaja Yves Belangerin luoma ajankuva on aito ja uskottava, Eastwoodin vakkarisaksijan Joel Coxin editointi tasapainoista ja Arturo Sandovalin score yksinkertaisen hieno. Alunperin Hauserin ja Hammin rooleihin kaavaillut Jonah Hill ja Leonardo DiCaprio toimivat elokuvan tuottajina.

Mainion elokuvan I, Tonya (2017) sivuroolissa ihastuttanut Paul Walter Hauser tekee erinomaisen hyvää työtä pääroolin nimihenkilönä. Sosiaalisesti kömpelö Richard on sympatiaa herättävä, hiukan koominenkin hahmo, ei välttämättä penaalin terävin kynä, mutta yksinkertaisuudestaan huolimatta hyvää tarkoittava. Myös Sam Rockwell vakuuttaa asiakkaaseensa ensin varauksella suhtautuvana lakimiehenä. Olivia Wilde tekee niin ikään vahvaa työtä pelisäännöistä piittaamattomana journalistina, eikä huono ole myöskään Jon Hamm, jonka roolihahmo, FBI-operaattori Tom Shaw on yhdistelmä useampia henkilöitä. Tärkeässä sivuroolissa hienon ja aidosti koskettavan hahmon rakentaa Richardin Bobi-äitinä myös Kathy Bates, joka onkin aivan ansiosta huomioitu Oscar-ehdokkuudella.

Yhteenveto

Toukokuun viimeisenä päivänä kuluvaa vuotta kunnioitettavat 90 vuotta täyttävä legenda Clint Eastwood on yhä mies paikallaan. Richard Jewell on hyvä elokuva.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016