Alkuperäinen nimi: 
Tomb Raider
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2018
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
119
Tomb Raider
Jussi U. Pellonpää, Pe, 16/03/2018 - 23:02

Elokuva

Ökyrikkaan ja kuuluisan seikkailijaisänsä Richardin (Dominic West) kuoleman jälkeen 21-vuotiaan Lara Croftin (Alicia Vikander) elämä on ollut sinkoilua ongelmasta toiseen. Kun virkavalta puuttuu lopulta peliin, Lara päättää vastentahtoisesti seurata perimäänsä ja hyväksyä käymisen isänsä jalanjäljissa. Tosin Croft senior tarkoitti lähinnä liike-elämää, ei hänen katoamiseensa johtaneiden, Japanin ensimmäisen kuningattaren Himikon, jolla on valta yli elämän ja kuoleman, tutkimusten jatkamista. Vielä kerran isänsä kieltoja uhmaten, Lara matkustaa Hong Kongiin, mistä mukaan tarttuu appariksi vuokralaivan viinaan menevä kapteeni Lu Ren (Daniel Wu). Vastoinkäymiset seuraavat toisiaan, eikä vaaralliseksi menevää keikkaa auta myöskään todelliset tarkoitusperät kätkevän, epäilyttävän Trinity-seuran palkkalistoilla palkkasotureineen Himikoa etsivän Mathias Vogelin (Walton Goggins) ilmestyminen myyttiselle Yamatain saarelle.

Hömpän katastrofielokuvan The Wave ohjanneen norjalaisen Roar Uthaugin Tomb Raider jää näyttävästä esillepanostaan huolimatta haalekasi lämmitykseksi saman nimisistä videopeleistä ja varsinkin niiden pohjalta tehdyistä elokuvista , joiden pääosissa 2000-luvun alussa pomppi ja pullisteli Angelina Jolie.

Intron ja pikaisen yhteenvedon jälkeen alkaa itse seikkailu, joka on pelimäisesti jaettu eriin ja tasoihin, jotka luonnollisesti vaikeutuvat touhun edetessä. Toimintajaksoissa on kieltämättä imua, mutta kun tarinaa on lähinnä siteeksi, homma on pääasiassa Laran pomppimista ja loikkimista yli ja ohi erilaisen esteiden. Vaikka sekaan onkin mahtunut muutama intensiivisempi jakso, ja yllättävänkin paljon väkivaltaa, yhtään yllätystä ei kahteen tuntiin venytetty efektiseikkailu onnistu tarjoamaan.

Tyystin turhana triviana heitettäköön vielä sekaan, että kumpikin Lara Crofita näytelleistä neidoista ovat voittaneet naissivuosa-Oscarin, Jolie vuonna 1999 elokuvasta Vuosi nuoruudestani (Girl, Interrupted) ja Vikander 2015 ensi-iltansa saaneesta elokuvasta Tanskalainen tyttö (The Danish Girl).

Alicia Vikander on timmissä kondiksessa ihan mukiin menevä Lara Croft, sopivasti uhmakas ja moneen mutkaan taipuvainen. Pääpahiksena Shield - Lain varjolla -tv-sarjasta ja Tarantinon länkkäreistä Django Unchained (2012) sekä The Hateful Eight (2015) tutulle Walton Gogginsille ei paljoa muuta tehtävää ole ollut tarjolla kuin olla vain mahdollisimman ikävä. Dominic Westillakaan ei ole ollut kauheasti tekemistä ja häntäkin vähemmän kuvissa Croft-yhtiöiden pamppuina piipahtavilla Kristen Scott Thomasilla ja Derek Jacobilla.

Yhteenveto

Sinällään tyystin turha lämmittely, koska mitään uutta ei ole mukaan keksitty. Vaikka loppuun jätetään ovi auki jatkolle, sitä tuskin tullaan konsaan näkemään.

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016