Alkuperäinen nimi: 
About Schmidt
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2002
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
120
About Schmidt
M. Pajulahti, Ti, 12/12/2006 - 00:00

Elokuva
Jokainen tulee joskus siihen ikään, kun elämä tuntuu olevan takana. Ensimmäiset eläkepäivät tuntuvat toisaalta helpottavalta lomalta, toisaalta silloin ei ole enää mitään odotettavaa. Nuoremmat sukupolvet ovat korvanneet työpanoksen ja perineet kaiken, minkä eteen olet nähnyt vaivaa koko elämäsi ajan. Tunnet varmaan olosi hyvin turhautuneeksi, ehkä masentuneeksikin?

Alexander Paynen elokuvassa About Schmidt syvennytään juuri tuohon tilanteeseen. Itsekin pitkän ja menestyksekkään uran tehtaillut Jack Nicholson esittää päähenkilö Warren Schmidtiä, uransa jälkeen eläkkeelle jäävää miestä. Eläkepäivät kuluvat turhauttavissa merkeissä, ja miehelle henkisesti etäinen vaimokin (June Squibb) kuolee yllättäen. Miehellä on edessään kokonaan uusi elämäntilanne, josta pitäisi selvitä yksin. Tytär Jeanniekin (Hope Danes) asuu kaukana ja on menossa naimisiin pölkkypäisen vesisänkykauppiaan, Randallin (Dermot Mulroney), kanssa.

Tuntiessaan olonsa hyödyttömäksi Warren ottaa kummilapsen Tansaniasta, kirjoittaa tälle kirjeitä pohtien samalla omaa elämäänsä, lähtee asuntoautomatkalle halki Amerikan, ja tulee löytäneeksi lopulta itsensä. Eläkkeelle jääminen ei olekaan kaiken loppu, vaan uuden elämän alku.

Elokuva tutkistelee tyylikkäästi vanhan miehen sielunmaisemaa, ja yllättäen tunnelmallisempia ovatkin kohdat, missä kuullaan Warrenin omia ajatuksia itsestään. Nimensä mukaisesti tarina on keskittynyt vain Warren Schmidtiin, ja erinäisten tapahtumien myötä miehestä luodaankin hienon täyteläinen kuva. Jack Nicholson tulkitsee eläkeläismiestä upeasti, ja tämä on epäilemättä yksi lahjakkaan Nicholsonin parhaita rooleja. Sisimmässään yksinäisen ihmisen matka tyhjästä avioliitosta elämäniloon tuntuu paikoin jopa ihanan riipaisevalta. Tunnelma lähestyy ajoittain myös American Beautyä (1999), ja ehkä osansa on silläkin, että American Beautyn tunnusmusiikkia on käytetty myös About Schmidtin trailerissa. Warrenin tarinaa tulee seuranneeksi hyvin intensiivisesti ensimmäisellä katselukerralla. Nicholsonin lukemien ajatusdialogien rauhoittava sävy, ja yksiulotteiselta tuntuva kuvakerronta saavat elokuvan tuntumaan paremmalta kuin se lopulta on.

Ongelmaksi nousee vähitellen tylsyys, joka nostaa päätään Warrenin matkan aikana tapaamien ihmisten muodossa. Vävypojan perheen luona vierailu elokuvan keskivaiheilla tuntuu auttamatta liian pitkältä ja turhalta. Myöhemmillä katselukerroilla tämän ylitse tulee helposti jopa hypättyä. Varmasti lähes 70-vuotiaan miehen elämään kuuluukin turhanpäiväiset sukulaisvierailut, mutta ei niitä jaksa elokuvassa seurata kuin korkeintaan  yhden kerran. Poistetuissa kohtauksissa näitä turhanpäiväisiä arkirutiineja on runsaasti lisääkin. Mukaan on toki yritetty saada komediallisia piirteitä, mutta tylsät vitsit eivät vain jaksa vääntää suuta hymyyn.

Kuva
Anamorfinen laajakuva (1.85:1) toistaa värit hienosti ja puhtaasti. Kuva on saatu näyttämään kovin yksiulotteiselta, paikoin jopa elävältä sarjakuvalta. Tämä kuvastaa hienosti päähenkilön maailmankuvaa, ja tunnelmaa tiivistetään ajoittain hyvällä leikkauksella. Vastaavasti osa kuvamateriaalista tuntuu yksitoikkoisen tylsältä.

Ääni
Ääniraitoina toimivat DTS 5.1, Dolby Digital 5.1, sekä Dolby Digital 2.0. Rauhallinen ja enimmäkseen pelkkää puhetta sisältävä elokuva toimii hyvin kahdella kanavallakin, mutta lisäkanavat onnistuvat nostamaan audiovisuaalisuuden tuomaa tunnelmaa pykälällä parempaan. Häiriöitä tai moitetta ei pahemmin löydy, mutta sisällön ollessa keskinkertaista eivät äänimiehetkään voi ihmeitä tehdä. Rolfe Kentin musiikki sentään hoitaa asiansa.

Lisämateriaali
Levy sisältää trailerin (2:18) lisäksi yhdeksän poistettua kohtausta sekä näille jokaiselle johdantotekstin. Woodmen Tower Sequences -kohtauksissa on viisi kappaletta elokuvan alkutekstien taustakuvia. Näissä kuvanlaatu on huono. Lisämateriaali on myös tekstitetty suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi.

Yhteenveto
About Schmidt on tunnelmallinen ja jollain tasolla jopa fantasiamainen tarina yksinäisen eläkeläismiehen matkasta onneen. Jack Nicholson loistaa pääosassa jättäen kaikki muut henkilöt ja tapahtumat varjoonsa. Elokuvan voima heikkenee runsaasti myöhemmillä katselukerroilla, ja pahimmillaan se onnistuu tylsistyttämään katsojansa. Teknisesti julkaisu on hyvää tasoa, vaikka lisämateriaalia onkin mukana niukasti.

Kuvasuhde: 
1.85:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
DTS 5.1, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016