Kätyrit: Grun tarina
Jussi U. Pellonpää, Ke, 29/06/2022 - 22:51

Elokuva

Elellään 1970-luvun Kaliforniassa, missä nuori poika Gru (Steve Carrell) haaveilee superroistoudesta ja mahdollisuudesta liittyä legendaariseen Konnakuusikkoon. Konnakuusikon entisen johtajan Willi Koukun (Alan Arkin) paikaltaan syrjäyttänyt Disco Jonna (Taraji P. Henson) ei kuitenkaan ota koltiaisen haaveita tosissaan, joten Gru päättää näyttää kriminaaleille, mistä todelliset ilkimykset on tehty. Apuna Grulla on isäntäänsä varauksetta palvova kvartetti Kätyreitä: Kevin, Stuart, Bob ja Otto (kaikkien äänenä sarjan neljä ensimmäistä osaa ohjannut Pierre Coffin).

Vuonna 2010 ensi-iltansa saanut, Illumination -yhtiön läpilyonti ja jättihitti Itse ilkimys -elokuva on kertonut superroisto Grun tarinaa jo kahdessa jatko-osassakin (Itse ilkimys 2 (2013) ja Itse ilkimys 3 (2017)) ja onpa nuo keltaiset kätyritkin saaneet oman tarinansa elokuvassa Kätyrit (2015). Kyle Baldan ja Brad Albesonin kimppaohjaama Kätyrit: Grun tarina ei kovinkaan paljoa turhaan muuta hyväksi havaittua reseptiä, mutta tarjoilee silti hillittömän vauhdikkaan, kekseliään ja paikoin kyljet reväyttävän kohelluksen, joka tavallaan liittää saagan irralliset päät yhteen.

Tarinan osalta Kätyrit: Grun tarina vilisee viittauksia ja referenssejä, jotka 1970-luvulla eläneet bongaavat ilolla, unohtamatta sarjasta jo muutenkin tuttujen hahmojen vilahduksia eri tilanteissa. Myös popkulttuuri-referrenssejä leffalainoja piisaa yllin kyllin. Aikaisemmista osista tuttuun tapaan myös nyt valkokangas täytyyy monenmoisista härveleistä ja hilavitukuttimista, eikä unohtaa sovi myöskään loistavaa ääniraitaa, joka on nerokkaasti rakennettu aikakautensa loistavasta musiikista. Hauskan ja vauhdikkaan toiminnan lisäksi teknisesti detaljirikkaassa ja värikkäässä elokuvassa on aivan omanlaisensa nostalginen atmosfääri, joka tekee siitä tavallaan vieläkin uniikimman.

Steve Carrell jatkaa lakonisen Grun äänenä ja uusina vokalisteina kuullaan mm. Taraji P. Hensonia sekä rankemmista vedoista tuttuja komeljanttareita, kuten Jean-Claude Van Damme, Danny Trejo, Lucy Lawless, Michelle Yeoh sekä Dolph Lundgren. Suomidubissa Gruna jatkaa yhä hyvää työtä tekevä Ville Haapasalo, tukenaan mm. Hanna Pakarinen (Disco Jonna), Jaana Saarinen (Mestari Chow), Jukka Voutilainen (Willi Koukku), Sasu Moilanen (Svedunaattori), Katja Aakkula (Nunnachaku), Jussi Lampi (Mahtikoura) sekä Rauno Ahonen (Saksi-Jean).

Yhteenveto

Kätyrit: Grun tarina on niin sanottu varma veto. Saagan seurassa jo 12 vuotta iloinnut katsoja ei tule tämankään kanssa pettymään.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016