Retribution
Jussi U. Pellonpää, Pe, 06/10/2023 - 07:45

Elokuva

Berliinissä asuvalla, stressaantuneella amerikkalaisella liikemies Matt Turnerilla (Liam Neeson) menee periaatteessa hyvin. Bisnes luottopartneri Anders Mulleriin (Matthew Modine) tuottaa tulosta, mutta alituinen kiire on jättänyt vaimo Heatherin (Embeth Davidtz) sekä perheen teini-ikäiset lapset Zachin (Jack Champion) ja Emilyn (Lilly Aspell) sivummalle. Arki muuttuu kuitenkin kerrasta, kun lapsia kouluun kuskaava Matt saa puhelun, jossa tuntematon kertoo asettaneensa autoon pommin ja räjäyttävänsä sen, jos Matt ei toimi annettujen ohjeiden mukaan. Tukala tilanne herättää myös Europolin agentti Angela Brickmannin (Noma Dumezweni) huomion.

Ohjaajaksi yllättävästi kierrätettyyn Retributioniin on palkattu 13 vuotta sitten Predatorsin (2010) ohjannut ja sittemmin lähinnä tv-töihin erikoistunut Nimród Antal, kun taas tuottajanpallilla istuu Neesonin kanssa jo neljä elokuvaa (Unknown (2011), Non-Stop (2014), Run All Night (2015) ja The Commuter (2018)) tehnyt Jaume Collet-Serra (myös The Shallows (2016) ja Jungle Cruise (2021)).

Juonikuvion taustalla on jo kolmesti kopioitu, Dani de la Torren vuonna 2015 ohjaama ranskalaiselokuva El Desconocido, jonka uusioversion on tässä tapauksessa adaptoinut Christopher Salmanpour. Sama, Alberto Marinin luoma tarina on nähty myös Christian Alvartin ohjaamassa saksalaiselokuvassa Steig. Nicht. Aus! (2018) sekä Etelä-Korealaisena versiona Balsinjehan (Hard Hit) vuonna 2021.

Historia on siis Retributionilla mielenkiintoinen, mutta Antalin versio on harmittavasti kaikin puolin standardia oppikirjajännää, höystettynä muutamalla kaukaa nähtävällä koukulla ja parilla ihan pieteetillä tehdyllä pommilla. Käsikirjoituksen suurin virhe on karsia ihmiset minimiin, joten pahiksen arvaaminen ei tuota ongelmia jo reippaasti ennen lopetuksen "suurta yllätystä".

Vaikka tällä kerralla Liam Neesonille ei tarjoudukaan tilaisuutta käyttää erikoisia kykyjään, pitkälti kasvoillaan näyttelevä karpaasi saa silti rooliinsa aitoa hätää ja paniikkia, jota ei ennalta-arvattava elokuva edes ansaitsisi. Muutenkin keikka lienee ollut viimeisen 15 vuotta enemmän tai vähemmän fyysisissä rooleissa juosta ja tapella saaneelle Neesonille kiva, sillä nyt ei ole paljoa muuta tarvinnut tehdä kuin istua studiolla autossa. Jack Champion ja Lilly Aspell tekevät myös hyvää työtä. Kauheasti tekemistä ei ole Matthew Modinelle keksitty ja samalla tavalla sivuun jää myös Embeth Davidtz, joka nähtiin Neesonin rinnalla edellisen kerran 30 vuotta sitten elokuvassa Schindlerin lista.

Yhteenveto

Retribution ei nouse Neesonin uuden actionorientoituneen uran kärkipaikoille, vaikka pitääkin katseen kankaalla vaadittavan 90 minuuttia.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016