Pohjoisen sankarit
Jussi U. Pellonpää, To, 12/11/2020 - 20:33

Elokuva

Vili (Jeremy Renner) on vilkas ja nokkela napakettu, joka puurtaa postihuoneessa arktisessa kaupungissa nimeltä Taigasville. Vilillä on unelma päästä vielä joskus paikkakunnan todelliseksi tähdeksi, kuten alueen kunkut, mitä tahansa minne tahansa kuskaavat superkuriirit, huskykoirat ja niiden isopomo Duke (Michael Madsen). Sattuman oikusta Vili saa salaisen tehtävän, mutta saa samalla vihiä umpikieron Otto Von Murun (John Cleese) katalasta suunnitelmasta sulattaa koko napajää ja tulla maailman valtiaaksi.
Vilin on nyt ystäviensä, jääkarhu PB:n (Alec Baldwin), sekopäisen Albatrossi Lemmyn (James Franco) ja salaisen ihastuksensa, punakettu Jaden (Heidi Klum), kanssa paljastettava Von Mursun hanke ja pelastaa päivä.

Aaron Woodleyn ohjaama Pohjoisen sankarit on perheen pienimmille suunnattu, äärimmäisen simppeli ja lapsellinen animaatio, josta ei paljoakaan heru vähänkään varttuneemmille katsojille. Jenkkimarkkinoilla kovalla nimijengillä miehitetty, 50 miljoona dollaria maksanut, teknisesti vaatimaton digipiirretty kyykkäsi pahasti tuottaen alle kolme miljoona ja ollen näin yksi kaikkien aikojen ensi-iltaflopeista, jotka ovat saaneet alustakseen yli 2800 elokuvateatteria.

Ilmaston lämpenemisen ympärille kudottu sanomallinen juonikuvio tuntuu pakkopullamaiselta julistukselta, jota on harrastanut mm. Belgialainen animaattori Ben Stassen omissa elokuvissaan Sammyn suuri seikkailu 1 (2010) ja 2 (2013) sekä Bigfoot - Isojalan poika (2017) ja Bigfoot - Isojalan perhe (2020). Syykin moisiin dejavuihin on selvä, sillä Pohjoisen sankarit -elokuvan ovat käsikirjoittaneet Stassenin kanssa yhteistyötä tehneet Bob Barlen ja Cal Brunker. Lainoja voi löytää toki muualtakin, monet eläinhahmoista ovat kuin suoraan oikeastikin hauskasta elokuvasta Zootropolis - Eläinten kaupunki (2016) ja varsinkin Von Mursun ilkeät hanslankarit, lunnit, jotka ovat siivekkäät vastineet Itse ilkimys -elokuvien Minioneille. Piirrosjälki ei nimeksikään poikkea tv:lle liukuhihnalla massatuotetuista lastenohjelmista, kuten ei hassuilla kompasteluilla ja kommelluksilla halpoja kikatuksia lypsävä käsikirjoituskaan.

Originaali miehitys on nimekäs (ja kallis), sillä äänitalenteiksi palkattiin niin Jeremy Renner, Alec Baldwin, Heidi Klum, James Franco kuin John Cleesekin. Tämän viisikon lisäksi studiossa poikkesi mikrofoniin höpöttämässä Omar Sy, Michael Madsen, Laurie Holden sekä itse Anjelica Huston. Eikä tässä porukassa mitään vikaa olekaan. Renner on passeli sankariksi, Baldwinin intorvertti jääkarhu hauska ja maaninen Cleese tapansa mukaan tyystin pitelemätön arkkipahis Von Mursu. Suomidubissa kuullaan myös  tuttuja ääniä, kuten Sami Uotilaa, Alina Tomnikovia, Juha Varista, Jukka Voutilaista ja Sasu Moilasta.

Yhteenveto

Varsin vaatimaton esitys, jonka vuoksi leffateatteriin tuskin kannattaa jälkikasvua raahata.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016