Alkuperäinen nimi: 
Sisu
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2023
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
92
Sisu
Jussi U. Pellonpää, Pe, 27/01/2023 - 20:14

Elokuva

On vuosi 1944 ja jatkosota on päättymässä, Neuvostoliiton kanssa on sovittu aselevosta ja enää pitäisi saada saksalaissotilaat ajettua pois Lapista. Aatami Korpi (Jorma Tommila) on osansa taisteluissa tehnyt talvisodan veteraani, kovia kokenut mies, joka etsii erämaassa kultaa. Ja kun jalometallia lopulta löytyy, alkaa näyttää siltä, että Aatami voisi palata elämään. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun vastaan tulee julman SS Obersturmführer Bruno Helldorfin (Aksel Hennie) komentama kolmekymmentä henkinen natsituhopartio, jotka haluavat kullan itselleen taatakseen leppoisan elämän etelässä. Se on kuitenkin kohtalokas virhe herrakansan edustajilta, sillä Aatami ei aio luopua omastaan, ei mistään hinnasta.

Jalmari Helanderin (Rare Exports, (2010), Big Game (2014)) ohjaama ja kirjoittama Sisu on rehellinen b-elokuva a-luokan tuotantoarvoilla, joka on jo nyt herättänyt ennen näkemätöntä kohua ja suitsutusta ulkomailla.

Virnisteli sitä sitten Kolttalaisten Commandoksi tai Rajaseudun Ramboksi, se ei muuta sitä tosiasiaa, että Sisu on kovin koskaan tehty kotimainen toimintaelokuva, syntynyt puhtaasta rakkaudesta lajityyppiä kohtaan. Ja jos kerran isoilta esikuvilta jotain lainataan, lainataan se sitten genren parhailta.

Western-mytologiaan sujuvasti sujahtava ja pohjiltaan äärimmäisen simppeli selviytymistarina on pohjana Helanderille täyttää valkokangas näyttävällä toiminnalla ja graafisen rankalla väkivallalla, mutta ei Sisu olekaan elokuva, jonka seurassa mennään pohtimaan syntyjä syviä, vaan viihtymään isolla veellä. Kjell Lagerroosin Nuorgamissa ja Inarissa komeasti kuvaama survivaali on pohjimmiltaan niin häpeilemättömästi suomalaisuutta ja sen tärkeintä elementtiä, sisua, ylistävä kokonaisuus, että kaiken roiskeen keskellä se onnistuu useasti myös hymyilyttämään. Tekniikkapuolelta kelpaa hehkuttaa myös Juri Sepän ja Tuomas Wäinölän komeaa scorea, Juho Virolaisen energistä editointia sekä Filip Popovin ryhmän kekseliäitä visuaalisia efektejä että Salla Yli-Luopan käsityönä tehtyjä, aivan hillittömiä erikoismaskeerauksia.

Jorma Tommila tekee pitkän ja vakuuttavan uransa kovimman roolityön. Aatami Korpi ei paljoa puhu eikä suostu myöskään kuolemaan, vaikka äijä ottaakin monenmoista osumaa ajojahdin aikana. Norjan kansallisylpeys Aksel Hennie (Headhunters (2011), Pioneer – sukellus meren syvyyksiin (2013), Yksin Marsissa (2015)) ottaa homman yhtä tosissaan rakentaessaan raakalaismaista Helldorfia. Sivummalla nähdään Mimosa Willamo toimintavalmiiden naisvankien joukkoa johtavana Ainona sekä Jack Doolan ja Onni Tommila natsien panssarivaunun miehistössä. Kuvissa vilahtavat myös Ilkka Koivula, Pekka Huotari, Arttu Kapulainen sekä Tommiloiden oma koira Sulo.

Yhteenveto

Suomessa on monta hyvää, ja jopa erinomaista elokuvaohjaajaa, mutta vain yksi Jalmari Helander. Ja hyvä niin, sillä hänellä on sisua.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016