Alkuperäinen nimi: 
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
136
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
Jussi U. Pellonpää, To, 01/08/2019 - 19:55

Elokuva

Kun komean tittelin, Yhdysvaltain ulkoministeriön diplomaattisiiven agentti, omaava Luke Hobbs (Dwayne Johnson) ensimmäisen kerran yhytti Dominic Torretton (Vin Diesel) hurjapääjengin pahan teosta, kyseessä oli keikka Riossa, Brasiliassa. Eipä aikaakaan, kun järkälemäistä lainvalvojaa vastaan tuli myös entinen brittisotilas, laittomuuksien tielle siirtynyt kovapäinen ja -nyrkkinen Deckard Shaw (Jason Statham), jolla myös oli kalavelkoja Torrettolle, eikä ukkojen välejä olekaan sittemmin hoideltu muuten kuin viittomakielellä. Nyt kaksikko joutuu kuitenkin hautaamaan sotakirveen, kun parrasvaloihin astuu maailman valtaa havittelevan Eteon-järjestön geenimanipuloitu ykkösnyrkki, entinen brittivakooja Brixton Lore (Idris Elba), joka uhkaa pahalla viruksella. Globaaliin takaa-ajoon ja yleiseen hävitykseen ottavat osaa myös Shawn sisko Hattie (Vanessa Kirby) sekä Hobbsin koko suuri suku, jotka kaikki sattuvat olemaan hurjia samoalaissotureita.

Hurjapäiden (Fast & Furious, 2001) universumista hyppäävät ensimmäisinä omaan itsenäiseen sooloonsa Dwayne Johnson ja Jason Statham, joiden kimppakivan, Fast & Furious: Hobbs & Shaw, on ohjannut tiukkojen toimintakuvien luottotulkiksi nopeasti kasvanut David Leitch (John Wick (2014), Atomic Blonde (2017), Deadpool 2 (2018)).
Fast & Furious: Hobbs & Shaw on kesän kahjoin kaahaus, jonka maailma ja henkilöt poikkeavat Marvelin vastaavasta ainoastaan siinä, että nämä sankarit pukeutuvat suht normaalisti eivätkä omaa yliluonnollisia voimia. Sehän ei silti estä painovoimaa ja kaikkia muitakin luonnon lakeja uhmaavia temppuja ja stuntteja, joiden keskellä tarinan ydinjuoni tuntuu ainoastaan hidasteelta. Valokiilan selkeän kahtiajaon mukana Leitch splitscreenaa eli jakaa kuva-alaa kahden päätähtensä välillä tasapuolisesti, ja muutamat nokkelat siirtymät, näyttävät tehosteet sekä vimmainen editointi tuovatkin muuten yksipuoliseen ralliin nokkelaa ilmettä.
F & F: H & S:nkin takana on Chris Morgan, saagaa aina sen kolmannesta osasta, Hurjapäät: Tokio Drift (2006) luotsannut kynäniekka, jolle uskottavuus ei ole koskaan ollut kynnyskysymys. Drew Pearcen kanssa tarinan hioneen Morganin huumori on paikoin lapsellista ja luupäistä, monet sivuhahmoista turhia ja käänteet kaukaa nähtäviä, ja silläpä pienellä parinkymmenen minuutin nipistyksellä jutusta olisikin saatu vimmaisempi vauhtifilkka. Nyt 146 minuuttiseksi venytetty takaa-ajo ja pakomatka tuppaa liiaksikin nykimään.

Johnson ja Statham kisaavat tilasta karismaattisesti, nauttivat selvästi joka hetkestä sammutellessaan taukkien tuikkuja, eikä tylsää ole ollut Idris ”Luther” Elballakaan, joka irrottelee reteästi Brixtonin roolissa. Vanessa Kirby hallitsee taistelu- ja tappelutilanteet pääosin kiitettävästi, joten päänelikon touhuissa ei sen suuremmin ole moitteen sijaa. Sivummalla kuvissa käyvät kääntymässä Helen Mirren Shaw-siskosten äitinä, Eddie Marsan professsori Andreikona sekä Cliff Curtis, joka nähdään Hobbsin veljeskatraan vetovastuun perineenä Jonahina. Hömppää huumoria kuviin tuovat Rob Delaney ja Ryan Reynolds CIA:n agentteina, Loebina ja Lockena, sekä Kevin Hart lentokonesheriffi Dinkleyna.

Yhteenveto

Niin kauan kuin maksava yleisö äänestää lipputiskeillä, jättimäiseksi franchiseksi kasvanut F&F-universumi laajenee edelleen. Seuraavat osat yhdeksän ja kymmenen nähdään valkokankailla 2020 ja 2021.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016