Alkuperäinen nimi: 
Violent night
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
112
Violent night
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/12/2022 - 15:11

Elokuva

Bristol, Iso-Britannia. On jouluaatto, rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. Paitsi Lightstonen perheessä, joka on joutunut herra Scroogen (John Lequizamo) johtamien raakojen palkkasotureiden panttivangeiksi. Scrooge tietää, että ökykartanon holviin on kätkettynä muutama sata mijoonaa dollaria, mutta juuri kun hätä on suurin, paikalle saapuu alkoholisoitunut ja hommaansa tyystin kyllästynyt Joulupukki (David Harbour), joka ensin ajattelee jättävänsä koko ahneen konkkaronkan oman onnensa nojaan, mutta pieni Trudy-tyttönen (Leah Brady), joka vielä uskoo Joulupukkiin, saa mörököllin kovan pään käännettyä.

Tuotantoyhtiö 87North, jonka taustalla häärii ohjaaja-tuottaja David Leitch, on kovemman kaliiberin toimintaelokuviin erikoistunut puulaaki, jonka reservistä löytyvät mm. elokuvat Atomic Blonde (2017), Deadpool 2 (2018), Nobody (2021), John Wickit (2014-2023) sekä Bullet Train (2022). Jouluelokuvat ovat yleensä siirappista kokoperheen hömppää, vaikka onhan punanuttu nähty kauhuelokuvissakin kirves kädessä. Viime vuosien ehkä muistettavimmat variaatiot ovat Terry Zwigoffin roisi komedia Bad Santa (2003) ja sen jatko-osa Bad Santa 2 (2016), joissa pukiksi pukeutui alkoholisoitunut taparikollinen (Billy Bob Thornton), Jalmari Helanderin myyttiä moukarilla muokannut Rare Exports (2010) sekä Helmsin veljesten Esholmin ja Ianin ohjaama toimintaelokuva Fatman (2020), jossa Mel Gibson tarttui nimiroolissa aseisiin pukkiin pettyneen lapsen pistäessä tämän perään palkkatappajat. Violent Night vie kummankin genren reippaasti pitemmälle.

Norjan hullun miehen Tommy Wirkolan uraan on aina elokuvasta Kill Buljo: The Movie (2007) alkaen yhtenä tarinan kerronnan osana kuulunut sysimusta huumori ja silmitön väkivalta. Niin myös miehen uusimmassa rymistelyssä Violent Night, jossa kaikkien rakastama Joulupukki osoittautuu pahiksia pahemmaksi sosiopaatiksi, joka ei kaihda mitään keinoja laittaakseen nämä ojennukseen saadakseen nauttia joulujuomistaan rauhassa.

Pat Caseyn ja Josh Millerin kirjoittama Violent Night on paikoin hillittömän groteski ja myös älyttömän hauska roiskutus, jouluklassikoille Die Hard - vain kuolleen ruumíini yli (1988) ja Yksin kotona (1990) -elokuvien ilkeästi virnistellen kunniaa tekevä mutanttiserkku, jossa ylilyöty elokuvaväkivalta saa uudet mittasuhteet. Vaikka pääpaino onkin röyhkeällä rymistylyllä ja jatkuvalla syötöllä tykitetyillä herjoilla, löytyyhän se joulun todellinen sanomakin lopuksi, aivan kuten kuuluukin.

Kulttisarjasta Stranger Things kaikkien tuntemaksi kasvoksi noussut David Harbour on tehnyt urallaan monia vahvoja sivuosia, joista esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa Bondin, 007 - Quantum of Solacen (2008), umpikiero CIA-agentti Gregg Beam, The Equalizer - oikeuden puolustaja -elokuvan korruptoitunut poliisi Masters ja Tanssi haudoilla -trillerin psykoottinen Ray (molemmat 2014), Extractionin (2020) Gaspar sekä Marvelin Black Widow`n (2012) Red Guardian. Joulupukin rooli Violent Nightissa on loistavaa jatkoa täydellisen koomisen ajoituksen taitavalle Harbourille, joka osaa kadehdittavan hyvin tuoda hahmoihinsa, olivatpa ne sitten kuinka vinoja tai sekopäisiä tahansa, myös sielua ja herkkyyttä. Hyvää vastapainoa Harbourille antaa sadoista vahvoista sivurooleista tuttu John Lequizamo, joka selvästi nauttii joulua vihaavan Scroogen roolistaan. Lighstonen perheen matriarkkaa esittää Beverly D´Angelo, Cam Gigandet on tämän tyttären Alvan (Edi Patterson) mies Morgan Steele, Alex Hassell Gertruden poika Jason ja viimeksi Joe Carnahanin kovassa Copshopissa (2021) nähty Alexis Louder tämän kaltoin kohdeltu vaimo Linda. Home alone-hengessä ihana Leah Brady tekee tavallista rankemmat ”Kevinit” Jasonin 7-vuotiaan tyttären Trudyn roolissa.

Yhteenveto

Violent Night on juhlakauden röyhkein ja hauskin toimintakomedia, tämän ja tulevien joulujen aito klassikko.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016